Sopocka solanka, wypływająca samoistnie z głębokości 800 m ze Źródła św. Wojciecha, zgodnie z wydanym Świadectwem NIZP-PZH nr BU-70/WL-2018 z 11 grudnia 2018 r. została uznana za leczniczą solankę jodkową. Charakteryzuje się ona wysokim stopniem mineralizacji (łączna zawartość substancji mineralnych 42,7 g/l), w tym wysoką zawartością chlorku sodu (chlorki 25,29/1) i jodków (2,56 mg/I). Ponadto zawiera znaczące dla oddziaływania biochemicznego zawartości wapnia (2384,8 mg/I) oraz magnezu (1203 mg/I). Woda ta, zaklasyfikowana jako 4,2% woda chlorkowo-sodowa (CI-Na), jodkowa, może być wykorzystywana w lecznictwie uzdrowiskowym zgodnie ze wskazaniami lekarskimi do kąpieli indywidualnych i zbiorowych (w basenach) oraz do inhalacji.
Skład solanki
Kationy mg/dm³ |
Aniony mg/dm³ |
||
amonowy |
1,5 |
chlorkowy |
25 169,5 |
sodowy |
11 800 |
bromkowy |
94 |
potasowy |
84,00 |
jodkowy |
2,56 |
wapniowy |
2384,76 |
wodorowęglanowy |
57,9 |
magnezowy |
1203 |
siarczanowy |
1810 |
żelazowy |
0,45 |
fluorkowy |
0,21 |
strontowy |
76,3 |
Składniki niezdysocjowane: |
|
litowy |
1,92 |
kwas metaborowy |
29,8 |
barowy |
poniżej 0,045 |
kwas metakrzemowy |
4,7 |